Projecte Nepal

Notes de Nepal

Notes de Nepal

Nepal és un país situat en la zona meridional del continent asiàtic, ubicat geogràficament a l’Himalaya, i que limita al nord amb la República Popular de la Xina i al sud amb la Índia.

El seu territori el configura un fantàstic ventall d’altituds que passa de 60 a 8.848 metres (Mont Everest) sobre el nivell del mar, i en el que habiten 35 ètnies diferents entre les que hi trobem els Gurka i els Sherpa.

La seva historia recent ha estat marcada per una sagnant guerra civil que va finalitzar amb el triomf dels rebels maoistes del PCN-M, amb l’establiment d’un govern d’unitat nacional, i amb la convocatòria d’una Assemblea Constituent. Aquest darrer òrgan, va proclamar el 28 de maig de 2008 una república federal democràtica, que va posar fi a més de 240 anys de monarquia.

A Nepal, la capital del qual és Katmandú, hi viuen 28 milions d’habitants.

Gran part de la seva població és principalment hinduista. Però també habita en el país una antiga i profunda tradició budista, centrada en la localitat de Lumbini, lloc de naixement del Buda Gautama.

Nepal és considerat un estat multicultural, multilingüe i secular; i és un dels països més pobres del món. Es troba situat en el lloc 138 d’un total de 177 nacions segons l’índex de desenvolupament humà, i en el lloc 156 segons la renta per càpita (cita: FAO i UNDP). L’ingrés salarial del 50% de la població és de 250$ anuals.

Notes de Pokhara

Pokhara és una de les ciutats del centre de Nepal. Situada aproximadament a 200 quilòmetres a l’oest de Katmandú, és la capital del districte de Kaski, zona de Gandaki.

Amb gairebé 200.000 habitants, Pokhara és la segona ciutat de Nepal.

Els principals grups ètnics de la regió són Newar, Magar i Gurung.

Els naturals de Pokhara professen l’hinduisme i el budisme tibetà, i ja hi ha molts refugiats tibetans que viuen en tercera generació en aquesta ciutat.

L’àrea de Pokhara té un dels índex de precipitació més elevats del país (al voltant dels 4.000 mil·límetres per any).

El clima és subtropical, però degut a l’elevació del terreny, les temperatures són moderades.

En cap altre lloc les muntanyes s’aixequen tan ràpidament, ja que a 30 kilómetres d’aquí, passen dels 1.000 als 8.000 metres. El Dhaulagiri, l’Anapurna i el Manaslu, tots per sobre dels 8.000 metres, es poden veure des de Pokhara.

Orfenat DEMO CHILDREN HOME de Nepal

PROJECTE DE COOPERACIÓ AMB EL CENTRE ORFENAT DEMO CHILDREN HOME (DCH) DE NEPAL

1. Dades contrapart local: ONG DEMO CHILDREN HOME

L’any 2006-07 vàrem visitar per primera vegada Nepal. La visita va durar 3 mesos i l’enamorament amb aquest país, la seva gent, la seva cultura, natura i religions va ser tan intens i profund, que vàrem decidir crear una entitat de cooperació per poder transformar aquest sentiment d’amor en una estreta relació d’intercanvis i aprenentatge mutu. És així com l’any 2007 neix l’ONG COOPERAVIDA a Vilanova i la Geltrú, Barcelona.

Durant els següents anys, el 2008, 2009 i 2010, hem portat a terme el Projecte de Cooperació amb el DESTITUTE CHILDREN HOME de la ciutat de Pokhara, Nepal. Els detalls d’aquest Projecte es poden trobar a l’apartat d’Iniciatives Solidàries.

Durant aquestes estades a Nepal (d’entre 2 i 4 mesos), hem tingut l’oportunitat i el privilegi de conviure amb aquesta cultura ancestral i la seva gent, i hem pogut aprendre de la seva enorme riquesa, tradicions i coneixement. Però sobretot, durant aquest temps d’experiències a Nepal, hem anat estrenyent relacions afectuoses amb moltes persones locals, amb moltes famílies, i hem pogut conèixer moltes realitats i situacions que ens han impactat, emocionat, transformat.

Una d’aquestes relacions humanes ha estat amb un matrimoni (ella nepalesa i ell indi), que porten ja uns anys ajudant a nens i nenes en situacions deficitàries, i acollint-los a casa seva a la ciutat de Pokhara.

Aquest és un matrimoni que, tot i tenir pocs recursos i no disposar de cap recolzament governamental, es dedica a fer un treball solidari, entregant temps i energia a cobrir les necessitats bàsiques d’aquests nens i nenes, i a oferir-los educació i formació acadèmica.

Amb ells, la Ramana Thapa i el Narbu Yolmo, hem estat durant el 2011 estudiant la possibilitat de crear una ONG nepalesa per poder iniciar una relació de cooperació entre nosaltres, COOPERAVIDA, i ells, la Ramana, el Narbu, i els seus familiars i amics més propers, persones sensibles a la realitat que viuen molts nens i nenes al seu país, i implicats en aportar treball i solucions per canviar aquesta realitat tan deficitària.

I és així, que el Narbu i la Didi han creat i registrat la seva pròpia ONG aquest any 2012, l’ONG DEMO CHILDREN HOME, amb adreça a Naya Bazar, Regional Museum, Nº 9, Pokhara, Nepal; i NIF Nº 2929; amb qui ja hem signat els Acords de Cooperació i els segells oficials de l’oficina notarial.

2. Resum del Projecte de Cooperació

La compra d’una propietat, terreny i habitatge, on establir el Centre Orfenat DEMO CHILDREN HOME (DCH), i iniciar un Programa d’Acolliment de nens i nenes orfes.

Aquest Programa d’Acolliment consta de:

 • Acolliment al Centre.
 • Procés d’adaptació a la nova llar i al nou grup familiar.
 • Escolarització.
 • Seguiment i procés evolutiu.
 • Formació professional i/o continuïtat acadèmica.
 • Integració al món adult i laboral.
 • Desvinculació directe de la dependència del Centre.
 • Possible seguiment assistencial.

El procés a través del qual s’estudia i accepta l’acolliment d’un nen/a al Centre, es fa conjuntament amb l’Oficina de Benestar Social de Nepal, que és qui atorga el permís oficial d’acolliment, i també en fa el seu posterior seguiment.

Els Beneficiaris d’aquest Projecte de Cooperació són tots aquells nens i nenes que es troben en situació d’aïllament familiar i/o social, ja sigui per motius d’orfandat, abandonament, o d’extrema pobresa.

3. Cronogroma i estat actual del Projecte de Cooperació

– Estiu 2012

Comprem casa i parcel·la.

La base fonamental del nostre Projecte de Cooperació ha estat l’adquisició de casa i terreny, on establir un Centre Orfenat. Aquesta propietat que acabem de comprar es troba ubicada a la parcel·la Nº 3773, Àrea 0-4-0-0 Ropani, Pokhara, Nepal.

La casa actualment consta d’una primera planta amb 4 habitacions, cambra de bany i accés d’entrada enjardinat. A més, disposa de la instal·lació elèctrica i d’aigua totalment acabada i operativa, i té la infraestructura edificada per a construir una segona planta.

El proper pas del nostre Projecte és l’ampliació d’aquesta casa. Amb aquesta ampliació, que consisteix en una segona planta de 4 habitacions, cambra de bany i lavabo, aconseguirem disposar d’un espai suficient per acollir fins a 20 nens i nenes que provenen d’una situació d’abandonament.

– Tardor 2012

Estem a l’espera de recollir el finançament necessari per a les obres d’ampliació que farem a la nostra casa en propietat, (ja tenim el plànol de l’arquitecte i el pressupost que se’n deriva), i quan això sigui possible, traslladarem el grup de nens i nenes del DEMO CHILDREN HOME (DCH) a aquesta casa.

Mentrestant, estem llogant la casa on viu actualment, i de manera provisional, el DEMO CHILDREN HOME, el nº9 de Naya Bazar, Regional Museum, de Pokhara, Nepal, i l’hem condicionada (ampliant-la en una sala d’estudi, 2 dormitoris, un despatx, i llogat un pati enjardinat).

Hem registrat el Projecte de Cooperació entre COOPERAVIDA i l’ONG DCH a l’oficina de Benestar Social (octubre 2012).

– Hivern 2012

Ens trobem en el procés d’adopció dels nens i nenes que seran els primers beneficiaris d’aquest Projecte Solidari. Ja hem presentat 5 informes de 3 nenes i 2 nens a l’Oficina de Benestar Social, que és qui s’encarrega d’estudiar cada cas, valorar la realitat d’abandó i/o orfandat, i atorgar un certificat legal d’adopció.

Una vegada aconseguim aquests 5 primers certificats, obrirem la Campanya d’Apadrinament i esponsorització, amb la qual volem aconseguir el finançament necessari per cobrir les despeses que es deriven de l’acolliment i escolarització d’aquests 5 nens i nenes. Posteriorment, encararem el mateix procés per acollir 5 nens i nenes més.

– Primavera 2013

Ja hem aconseguit els certificats legals d’adopció dels 5 primers nens i nenes i obrim la Campanya d’Apadrinament del Projecte DEMO CHILDREN HOME de Nepal.

Aquesta Campanya d’Apadrinament comença ara però no tindrà mai un final, ja que la nostra intenció és mantenir-nos sempre oberts a rebre més ajuda econòmica i esponsorització, i així d’aquesta manera, podrem tenir sempre la capacitat de seguir acollint més nens i nenes orfes de Nepal.

Apadrinar el Projecte significa sumar energia i sentiment solidari, i significa també, implicar-se d’una manera econòmica per poder cobrir les despeses mensuals que es generen del bon funcionament del Centre Orfenat (lloguers, escolarització, material i transport escolar, menjar, roba, medicaments, llum, aigua, gas, etc…).

– Hivern 2013

Ens traslladem a la nostra casa que tenim en propietat ubicada a la parcel·la Nº 3773, Àrea 0-4-0-0 Ropani, Pokhara, Nepal.

Tot i que volem fer obres d’ampliació en aquesta casa, hem pogut condicionar-la de manera confortable i traslladem a tot el grup de nens i nenes (actualment 5), i els responsables del Centre, el Narbu i la Didi, i els seus 2 fills, a aquesta nova llar.

– Primavera 2014

Lloguem la parcel·la adjunta al nostre habitatge.

Aquest terreny ens permet construir una sala d’estudi i joc, i disposar d’un pati enjardinat apte per el lleure dels nens i nenes del Centre.

– Tardor 2014

Adquirim la parcel·la adjacent al terreny que tenim en lloguer gràcies a la cessió que ens ofereix el seu propietari.

Aquest espai l’utilitzem per fer un gran hort i cuidar conills i gallines que ens permetran també alimentar els nens i nenes del DEMO CH, alhora que aquests aprendran les tècniques i el manteniment de verdures i animals.

– Primavera 2015

Hem acollit 2 nens més (1 nena i 1 nen) i ja són 7 els beneficiaris del nostre Projecte d’Acolliment.

Així doncs, a la casa hi viuen el Narbu i la Didi, els seus 2 fills, els 7 nens i nenes acollits, i la Babina, neboda de la Didi, que estudia a la universitat de Pokhara i ajuda en les funcions del Centre.

– Estiu 2015

El passat 25 d’abril un terratrèmol de magnitud considerable ha devastat zones de la ciutat i la Vall de Kathmandú, i s’ha endut una ingent quantitat de vides humanes. El país ha estat des de llavors immers en una greu crisi humanitària i encara avui, la població local, el govern i la comunitat internacional intenten coordinar ajuda i solucions per afrontar l’impacte emocional i psicològic que s’està vivint al país.

     Pokhara, la ciutat on tenim el Centre Orfenat DCH, es troba a gairebé 200 km de distància i per sort els habitants d’aquesta regió del país no s’han vist afectats pel terratrèmol. Tot i això, casualment el Narbu i la seva filla Babina es trobaven a Kathmandu aquest dia 25 d’abril, ja que havien anat a la capital durant uns dies per fer gestions administratives. Sortosament, tot i viure el col·lapse de la ciutat i la por en primera persona, van poder retornar a Pokhara al cap d’uns dies i reunir-se amb la seva família i els nens i nenes del DCH sans i estalvis.

– Tardor 2015

Hem acollit 3 nens i 1 nena més, i ja tenim tots els documents reglamentaris de cada un d’ells, legalment segellats per l’Oficina de Benestar Social.

Amb ells ja són 11 els nens i nenes que viuen al Centre DCH, més el Narbu i la Didi, els seus 2 fills, i la Babina, a qui ajudem a continuar els seus estudis a la Universitat de Pokhara.

– Primavera 2016

L’Oficina del Govern que s’encarrega de controlar els projectes d’acolliment dels nens i nenes orfes, fa una evaluació anual de cada un dels Centres d’Acolliment, i otorga una qualificació oficial (A, B, C o D) segons l’estat general del projecte. En aquesta evaluació s’investiga la situació dels nens i nenes (higiene, educació, escolarització), de la casa (si acompleix les normatives), i dels documents legals i auditoria.

L’any 2013 i 2015, l’Oficina del Govern ens va qualificar amb una D. Aquesta categoria, que és la més baixa de les 4, ha de ser superada en 1 o 2 anys, ja que si no és així, l’Oficina pot tancar la casa i el projecte, i reubicar els nens i nenes en d’altres centres.

Però l’any 2015 i també aquest 2016, després de que hem aconseguit millorar les condicions de la casa i hem pogut també acomplir amb tots els requisits tècnics que ens exigeixen, l’Oficina del Govern ens ha qualificat amb el grau B, que és la segona millor qualificació amb la que ens poden evaluar.  

I ens sentim molt agraïts per la feina solidària que estem realitzant gràcies a l’ajuda de tots els nostres familiars, amics i padrins de COOPERAVIDA. A tots vosaltres, moltes gràcies!!!

El 2016 ha estat un any molt complicat a Nepal. Després del devastador terratrèmol que va assolar el país l’any 2015, el 2016 ha estat un any en que el Govern, la població local, i també les entitats internacionals que operen al país, han hagut de fer front a la crisi humanitària sobrevinguda arrel d’aquesta greu tragèdia.

Hi han hagut molts canvis en les polítiques internes que administren i controlen els projectes de cooperació, i alhora, aquests mateixos projectes de cooperació s’han vist sovint desbordats pel creixent nombre de persones necessitades de la seva ajuda i treball solidari (més pobresa, més persones vivint al carrer, més nens i nenes orfes).

Nosaltres, COOPERAVIDA, també ens hem vist alterats en aquest nou escenari de canvis i exigències, i és per aquest motiu que ens veiem obligats a redirigir el nostre Projecte de cooperació amb el DCH.

Durant l’any 2016 el Govern de Nepal ens ha anat informant dels importants canvis que han afectat a les normatives del Codi General que regula i controla el funcionament dels Centres Orfenat. Aquestes normatives, des d’ara molt més estrictes i severes, contemplen uns canvis als quals la nostra entitat no pot, de moment, adaptar-se.

     Algunes d’aquestes normatives, per que podeu fer-vos una idea, són les següents:

 • Doblar el nombre d’habitacions del Centre per poder estar preparats a l’acolliment de més nens i nenes.
 • Disposar de 2 habitacions més, multifuncionals, on poder rebre familiars dels nens i nenes, funcionaris del Govern, assistència mèdica i psicològica en cas de ser necessària, i oferir un espai on poder tenir reunions privades amb els nens i nenes per tractar els seus conflictes i necessitats.
 • L’obligació de contractar 1 assistenta i 1 professor de repàs per cada grup de 10 nens i nenes que viuen al Centre.

Així doncs, des de COOPERAVIDA, com moltes altres entitats petites de cooperació, ens hem vist obligats a replantejar el nostre projecte amb el DCH, i a redirigir la nostra ferma i serena voluntat de treball i sentiment solidari.

– Febrer 2017

La manca de recursos econòmics ens ha fet impossible adaptar-nos a les noves demandes del Govern nepalès. Actualment no podem fer les ampliacions necessàries al nostre Centre, i per tant, ens hem vist obligats a anticipar-nos a un tancament forçat, i estem fent el procediment legal més adient per tancar el Centre de manera voluntària.

Ens sentim molt afortunats per haver tingut l’oportunitat de crear el nostre Centre Orfenat DCH, i per haver donat acolliment a 11 nens i nenes que a dia d’avui, es troben en un procés de reubicació en d’altres centres d’acolliment.

Tanquem el Centre DCH amb tristesa però de manera provisional, ja que la nostra intenció és tornar a obrir-lo en un futur, quan tinguem la capacitat de fer les obres necessàries a la casa i adaptar-nos d’aquesta manera a les exigències del nou Codi de normatives del Govern nepalès.

– Març 2017

Una de les possibilitats legals de cooperació amb els nens i nenes de Nepal que viuen en una situació de risc i extrema pobresa, s’anomena Community Project (Projecte de Comunitat).

Aquesta via de treball solidari consisteix en el mateix Programa d’Acolliment que seguíem al Centre Orfenat (alimentació, higiene, salut, escolarització i esbarjo), però en comptes de cuidar els nens i nenes a la nostra casa, els nenes i nenes segueixen vivint a casa d’algun familiar o amic o centre que se’n fa responsable, però que no disposen dels mínims necessaris per sortir de la situació d’alt risc i extrema pobresa en el que es troben.

Així doncs, des de COOPERAVIDA, seguirem apadrinant a aquests nens i nenes de Nepal, oferint cobertura d’alimentació, higiene, salut, escolarització i esbarjo. Però en comptes de tenir-los acollits al nostre Centre Orfenat, els ajudarem i cuidarem estant sota tutela legal d’algun familiar o centre d’acollida.

– Primavera 2017

Durant aquests primers mesos de 2017, hem treballat durament per realitzar amb èxit la transsició del Projecte Orfenat DCH al Projecte de Comunitat.

Tal i com ja hem explicat anteriorment, ens hem vist obligats a tancar, provisionalment, el Centre Orfenat DCH.

Però iniciem un nou projecte de cooperació que s’anomena Projecte de Comunitat. Per veure en què consisteix aquest nou treball solidari, entreu si us plau a l’etiqueta del menú amb aquest nom (PROJECTE de COMUNITAT) on podreu trobar tota la informació relacionada.

Abans de concloure aquí la narració i cronograma referent al Centre Orfenat DCH, volem deixar clar que hem pogut acompanyar a tots els nens i nenes que teníem acollits al Centre al seu nou destí.  Tots ells es troben ja vivint a casa d’algun familiar o amic que s’ha fet càrrec de la seva tutela legal, o en algun altre Centre d’acolliment que se’n farà càrrec fins a la seva edat adulta o laboral. Per tant, ens sentim orgullosos d’haver pogut ajudar aquests nens i nenes durant els anys que els hem tingut acollits a casa nostra, i gràcies a aquest procés legal, ara poden seguir gaudint d’aquesta oportunitat que els hi brinda el propi sistema d’apadrinament en el que nosaltres els vàrem integrar.